Een visserskoor vol overgave Een visserskoor door weer en wind Een visserskoor met karakter Een visserskoor om trots op te zijn


Persoonlijk vind ik het een geweldig koor wat bestaat uit één dirigent, een veertig tal mannelijke zangers, vier accordeonisten, een basgitarist en één muzikant die werkelijk bijna alles kan bespelen. Want of je nu aan hem vraagt of hij op zijn mondharmonica een solo wilt geven of met zijn gitaar, trekzak, zijn percussie instrumenten of zelfs op zijn doedelzak hij zal u verstelt doen staan.
Binnen ons koor staat het Nederlandse lied centraal en daarom zingen wij enkel maar in onze moedertaal. Ons koor beschikt over een moderne geluidsinstallatie en heeft een vaste groep zangers welke keer op keer bereid zijn om de geluidsinstallatie van
A tot Z op te bouwen bij nagenoeg iedere oefenavond of bij ieder optreden welke wij in den landen gaan geven.

En daar sta je dan!
Als u bent ingestapt in ons bootje dan wil ik u even mee terug nemen na de periode nadat ik me net bij het koor had aangesloten, want toen duurde het niet lang voordat ik ook één van de mensen was welke keer op keer het geluid mee opbouwden.
In het begin was het wel even wennen en zoeken naar een goede constructie, maar na enige weken kregen we toch weer een vast patroon in het opbouwen van het geluid.
En dan komt het moment dat je pardoes is een keer achter zo’n mengtafel komt te staan, want al die knopjes zien er toch wel uitdagend uit.
Nu beschikte wij over twee personen welke onze mengtafel (een Dynacord 2200) bediende, dus af en toe is een keer meekijken en wat vragen stellen daar word je echt niet dommer van. Nu is het voor mij (gelukkig) niet alleen bij kijken gebleven want na enige maanden meedraaien kwam er een functie vrij als tweede geluidsman omdat één van onze geluidsmensen het koor ging verlaten. Nu hoefde ik niet lang na te denken en na enig overleg met de dirigent en ons bestuur heb ik me aangeboden om de opengevallen plaats in te gaan vullen. Tot eind vorig jaar want toen gaf onze eerste geluidsman ook aan er mee te gaan stoppen omdat hij werk en hobby niet meer kon combineren. En daar sta je dan, van koorknaapje dat wist hoe je een mengtafel aan moest zetten naar (geluidsman.)
Gelukkig had ik in de maanden welke verstreken waren goed opgelet en zolang er geen gekke dingen gebeurden of moeilijke vragen werden gesteld lukte het aardig.
Enkel voor dat fluiten van sommige boxen of microfoons daar moesten ze toch maar is wat op bedenken. Want dat kwam toch wel regelmatig voor.

De oplossing.
Nu hadden wij al is gevraagd of dat het niet mogelijk was om in den landen is een keertje een cursus te gaan volgen waar wij meer te weten zouden komen over ons mengpaneel of hoe je nu een mooi stukje geluid kunt produceren zonder bijwerkingen.
Uiteindelijk kwam begin dit jaar voor ons de oplossing, want één van de bestuursleden had informatie gekregen dat Shanty Nederland een geluidscursus gaf, wij dus snel inschrijven, echter voordat wij konden reageren zat de cursus al vol.
Nu maar hopen dat het niet een éénmalige cursus zou zijn.
En ja hoor we hadden geluk want binnen niet al te lange tijd werd er wederom een geluidscursus gegeven. Ons bestuur schreef ons gelijk met vier personen in. En zo gingen wij op zaterdag negen april met vier personen naar Putten, want daar werd in
De Aker de geluidscursus verzorgd.

De ochtend is voorbij gevlogen.
Aangekomen op het Fontanusplein 2, te Putten zijn we bij De Aker naar binnen gegaan en werden we door het personeel naar de juiste zaal gedelegeerd.
Hier was Bert al druk bezig om diverse opstellingen voor ons te maken.
En even later komt daar ook Marij van Heijster binnen lopen. Weer niet veel later zitten we gezellig aan een bakkie koffie en zijn we bezig om een voorstel rondje te maken zodat we ongeveer weten waar een ieder vandaan komt of bij welk koor hij zingt of betrokken is. En nadat iedereen zich heeft voorgesteld krijgen we eerst een klein stukje theorie. Nadat de theorie de revue heeft gepasseerd word de groep in tweeën gedeeld. De ene groep krijgt uitleg van het mengpaneel en de andere groep mag gaan staan zingen. Met kleine tussen poses worden de groepen regelmatig gewisseld zodat iedereen regelmatig achter een mengpaneel komt te staan welke Bert en Marij hebben meegebracht. Zo zijn we een dagdeel aan het proberen geweest en tussen alle uitleg door geeft Marij en Bert tal van praktische tips waar een ieder zelf zijn voordeel mee kan doen. Uiteindelijk is de ochtend voorbij gevlogen want voordat we het wisten moest Marij de sessie al weer afsluiten omdat er in de middag een andere groep gepland stond.

Heel veel informatie gekregen.
Als ik even vanuit mijn persoonlijke ego spreek, dan is er voor mij die ochtend een wereld open gegaan. Want vanaf het moment dat ik de zaal ben binnen gelopen tot dat ik de zaal weer heb verlaten hebben wij heel veel informatie gekregen.
Want of het nu ging over het afstellen van de boxen (op tien over twee) of dat een box actief of passief werd gebruikt, hoe je het inkomende signaal af moet stellen, of het uitgaine! het maken van zaalgeluid, of het kleuren van de zangers of het combo, zelfs de microfoon techniek is ter sprake gekomen. En ik zal wellicht nog wel wat vergeten zijn maar dan denk ik maar dat kan ook niet anders als je zoveel informatie krijgt.
Wel heeft Marij ons gewaarschuwd dat we alle opgedane kennis of nieuwe informatie welke we tot ons hebben gekregen, om die niet direct in de praktijk toe te passen.
Dit zou het beste kunnen gebeuren met kleine stapjes zodat een ieder aan de nieuwe manier van werken, of aan de verbeter voorstellen kon wennen
Tot slot van de ochtendsessie gaf Marij aan dat als er nog vragen waren dat we haar dan altijd mochten bellen of mailen en dat ze altijd zou proberen, om ons van advies of antwoord te voorzien.

Een aantal maanden verder.
Ondertussen zijn we al weer een aantal maanden verder en hebben wij diverse optredens verzorgd. Tijdens deze optredens stuitte wij steeds weer op wat nieuwe probleempjes. Probleempjes waar wij zo 123 geen oplossing voor wisten want of het nu ging over wel of geen losse versterker voor een basgitarist of de opstelling van de monitoren voor of achter het koor zodat de muzikanten zichzelf konden horen of de invloed van galm op de instrumenten tot aan het rondzingen van de boxen aan toe, we kwamen er even niet uit. We zaten dus om raad verlegen zeg maar, want aangezien onze grote feestavond steeds dichter bij komt en we graag een perfect geluid willen hebben, hebben wij in overleg met het bestuur van ons visserskoor besloten om Marij om advies te vragen.
Na het aanhoren van onze problemen hebben wij op verzoek wat digitale foto’s van de opstelling van ons koor gemaakt en samen met wat foto’s van het mengpaneel deze haar toegestuurd.

Rond de mengtafel zich verzamelen.
Uiteindelijk heeft het bestuur in overleg met Marij een extra oefenavond ingelast.
Op deze extra oefenavond stond het geluid centraal.
Marij heeft ons alles laten opbouwen en gaf tussentijds adviezen aan ons als er iets niet goed dreigde te gaan. Nadat alles was opgesteld werden alle personen welke het geluid hadden opgebouwd verzocht om rond de mengtafel zich te verzamelen
Zodat ook zij een goed overzicht hadden wat er allemaal ging gebeuren.
Zo is Marij vanaf het begin af aan bezig geweest om samen met ons het geluid in te stellen. Eén persoon moest het doen terwijl Marij over zijn schouder meekeek en corrigerend ingreep als er een verkeerde handeling dreigde.
Zo zijn we alle muzikant, koorleden, de dirigent en de solozangers afgegaan om vervolgens tot een goede sound te komen.
Nadat alles was ingesteld en het koor uit volle borst stond te zingen werden ook de koorleden uitgenodigd om in kleine groepjes te komen luisteren hoe het kon gaan klinken.
Een veelgehoorde opmerking was dat het een groot verschil was met wat het koor hoorde of wat wij uit de boxen konden produceren.

Onder haar toezicht een perfect geluid kunnen produceren.
Aankomende vrijdag 20 mei zal Marij in overleg met ons bestuur wederom aanwezig zijn op onze oefenavond om zo samen met ons de geluidskwaliteit tot een perfecte sound proberen te brengen.
Zondag 29 mei zullen de geluidsmensen van het Waardenburgs Visserskoor het geluid gaan verzorgen op het podium aan het Scheffersplein te Dordrecht bij Dordt in Stoom.
Daarna staat er op Vrijdag 3 juni weer een repetitie geplant waar Marij ook weer aanwezig zal. Deze keer omdat onze oefenruimte omgebouwd gaat worden voor onze grote feestavond op Zaterdag 4 juni. Ook dan is Marij van de partij om indien nodig nogmaals over onze schouders mee te kijken en mee te luisteren zodat we onder haar toezicht een perfect geluid kunnen produceren voor onze toegestroomde toeschouwers.

Tot slot willen de geluidsmensen van het Waardenburgs Visserskoor Marij van Heijster bedanken voor haar inzet, haar flexibiliteit en tevens voor het geven van plenty adviezen om op die manier onder haar toezicht tot een perfect geluid te kunnen komen,
Ook willen wij via deze weg Shanty Nederland bedanken voor de geboden mogelijkheid om überhaupt een geluidscursus te kunnen volgen.
En last but not least willen wij ook Bert Hobo nog bedanken voor de inspanningen welke hij voor ons heeft gedaan tijdens het volgen van de geluidscursus op negen april en voor het geven van diverse adviezen.

M.v.g.
De geluidsmensen van het Waardenburgs Visserskoor.

Thursday the 22nd.